Olen sadat kerrat korjannut työssäni pieleen menneitä kotivärejä ja myöskin kuunnellut ystäviltäni kauhutarinoita, kuinka kampaaja on pilannut heidän hiuksensa. Halusinkin koota muutamia vinkkejä, asiakkaiden ja ystävieni esittämien kysymysten pohjalta. Ehkäpä näistä olisi jotain hyötyä, jos haluaa värjätä hiukset kotona tai kampaajalla.
Olen itse vahvasti sitä mieltä, että parhaimman lopputuloksen saa aina ammattitaitoisella kampaajalla, mutta ymmärrän myös ettei kaikilla ole varaa, aikaa tai halua.
Hiuksen luonnollinen tummuusaste määräytyy melanosyyttien tuottaman pigmenttien mukaan. Hiusvärien tummuusaste luokitellaan asteikolla 1-10,11,12. Perussääntönä on, että 1 on musta ja 10 vaalea, 11 ja 12 kylmempiä vaaleita.
Niin kampaamoväreissä, kuin kotiväreissäkin näkyy yleensä värikoodi. Ensimmäinen numero kertoo tummuudesta, toinen sävystä ja kolmas vivahteesta. Esimerkiksi vaikkapa 5/77 on 5(tummuus)/ 7(ruskea), 7(ruskea). Kotivärin kyljessä saattaisi vielä lukea vaikkapa suklaanruskea.
Kotivärjäys
Kuinka sitten löytääkään se oikea tuote kosmetiikkaosaston väriviidakosta. En usko, että kotivärjäyksen tuotteet ovat huonoja, vaan värjäyksen karmaisevat lopputulokset johtuvat melkein aina vääristä valinnoista ja kuluttajasta, joka ei voi mitenkään arvata, mitkä kaikki asiat vaikuttavat hiusvärin lopputulokseen.
Purkin kyljessä olevan hiusmallin väriin ei kannata luottaa. Ensimmäiseksi kannattaakin kartoittaa oman hiuksen väri. Kuten aiemmin jo kerroin hiusvärit luokitellaan tummuusasteiden mukaan. Jos hiukset ovat luonnontilassa (eli niitä ei ole värjätty), voi valita asteen tai kaksi tummemman tai vaaleamman värin. Jos hiukset ovat värjätyt, kannattaakin värin olla saman tummuinen tai astetta tummempi.
Jos hiukset ovat mustat, ei väriä voi enää muuttaa. Värillä ei voi vaalentaa värjättyä hiusta. Värinpoistot ja valennukset ovat sitä varten. Näitä en kuitenkaan suosittele tehtävän ikinä kotivärjäyksillä, sillä niiden osalta on erittäin tärkeä valita hiusten mukaan juuri ne oikeat tuotteet.
Kotiväreillä ei myöskään saisi koskaan tehdä suuria muutoksia. Jos esimerkiksi värjää vaalean hiuksen tummaksi, on lopputuloksena melkein aina vihreä.
Ihon ja silmien värillä on myös suuri merkitys väriä valittaessa. Jos iho on esimerkiksi luonnollisesti punaisuuteen taipuva, ei kannata valita sitä kaikista punaisinta väriä. Toisaalta mattaiset värit voivat myös korostaa kasvojen punaisuutta. Tässä tulee vastaväriefekti. Hiuksen himmeä vihreys tuo esiin punaisuuden.
Jos taas iho on pisamainen ja luonnon väri hieman punaisuuteen tai keltaisuuteen taipuva, eivät viileät sävyt välttämättä sovi, eikä ne yleensä edes onnistu, oman hiuksen punapigmentin puskiessa läpi. Muistutuksena myös, että suomalaiseen kalpeaan ihoon harvoin käy täysin musta hiusväri. Tai sitten se vaatii voimakasta meikkausta.
Toisaalta omat mieltymykset kannattaa myös ottaa huomioon. Tällä hetkellä näkyy paljon esimerkiksi liukuvärjättyä hiusta, jossa halutaan korostaa ihon kalpeutta.
Kaupan kestovärejä saisi mielestäni käyttää vain käsittelemättömään terveeseen hiukseen. Tämä tarkoittaa yleensä vain tyveä. Olen nähnyt liian monta tapausta, joissa hius on tuhottu kestovärillä värjäämällä kerta toisensa jälkeen. Tästä voi seurata latvojen katkeaminen, haaroittuminen ja ylivärjäytyminen. Ylivärjäytyneen latvan väriä on enää todella vaikea muuttaa. Eli jos on vaikkapa värjännyt mustalla kestovärillä useamman kerran, hiuksista tuskin saa enää vaaleaa.
Kestovärit ovat myöskin usein liian "vahvoja" skandinaavisille ohuille hiuksille. Kaupan värit suunnitellaan niin, että niiden pitäisi toimia jokaiselle kuluttajalle. Onkin mielestäni aivan mahdotonta, että väri soveltuisi paksuun, karheaan, kiharaan ja ohueen lasimaiseen, suoraan hiukseen.
Vaalennuksia en suosittele kenellekkään tehtävän kotona. Niissä on todella suuret riskit hiusten kunnon ja värin pilaamisen. Myöskin tuotteet ovat hyvin voimakkaita ärsykkeitä päänahalle.
Välillä näen katukuvassa kotivaalennuksien karmeita lopputuloksia. Tiedäthän ne, joilla on keltainen tyvi, oranssi väliosuus ja ruskeat latvat (joista on osa saattanut jopa kärähtää).
Kevytvärit soveltuvat mielestäni skandinaavisille hiuksille parhaiten. Hento hius saakin yleensä saman värinkeston ja hiuksen kunto pysyy parempana kevytväreillä, kuin kestoväreillä.
Värjäyksien välissä voi käyttää suoravärejä tai värjääviä hoitoaineita. Näillä voi pidentää värjäysväliä ja ne ovat myös hiusystävällisiä tuotteita. Suoraväriä voi käyttää hiuksessa toisinaan ja hoito-ainetta vaikkapa joka toisella pesukerralla. Hopeashampoo, tai -hoitoaine ovat loistavia viileän vaalean sävyn säilyttämiseen.
Väripurkin ohjeita kannattaa aina noudattaa. Myöskin jos värjää hiukset ensimmäistä kertaa, kannattaa tehdä käyttö-ohjeiden suosittelema allergiatesti.
Värjätessä kampaajalla
Kampaajalla käynti voi monelle olla kynnyskysymys. Taustalla voi olla suuria pettymyksiä, pahimmassa tapauksessa pilalle mennyt hius. Valitettavaa, varsinkin sanoa omaa ammattikuntaani kohtaa, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulta löytyy todella paljon osaamattomia parturi-kampaajia. Mutta näiden rinnalla on myös todella hyviä ja innovatiivia osaajia. Kuinka sitten löytääkään itselle sopiva paikka ja saada haluttu lopputulos.
Ensiksi kannattaa tarkkaan miettiä, mitä haluaa. Haluaako suurta tai pientä muutosta, vai vaaleampaa tai tummaa. Usein kampaajalla tapahtuneet värimokat ovat johtuneet asiakkaan ja kampaajan eriävistä näkemyksistä. Muistutuksena siis, ettei kampaaja voi mitenkään lukea ajatuksia. Asiakas saattaa sanoa, haluavansa suurta muutosta, mutta todellisuudessa tarkoittaa asteen muutosta tummuudessa.
Kuva on mielestäni todella hyvä kanava saada ilmaistua minkälaista värimaailmaa haluaa. Internetissä ja hiuslehdissä on pilvin pimein kuvia eri hiusväreistä ja tyyleistä. Hyvä kampaaja myös kertoo, jos haluttu väri ei sovellukaan kasvojen väriin, tai sitä ei pystytä muuten toteuttamaan. Hän myöskin tekee parannusehdotuksia värin suhteen.
Myöskään värien nimiä ei kannata käyttää. Esimerkiksi kuparikulta voi toiselle tarkoittaa punaista, toiselle oranssia.
Mikä näistä on kuparikulta? |
Toivottavasti näistä oli jotain hyötyä. Lähettäkää ihmeessä kysymyksiä, jos jokin asia jäi askarruttamaan.
5 kommenttia:
äänestän kolmatta tupsua vasemmalta :D
Iski kauhea himo päästä kampaajalle... :D
-Ira
Ira: Tehdään sulle uusi tukka. Voin vähän leikata sun otsistasi:)
Innostuin jotenkin tosta värjäyksestä, mutten tiiä yhtään minkä väriseksi "voisin" värjätä (en haluu vihreitä :D)... En ole koskaan värjännyt (pari vaaleaa ja violettia raitaa on joskus pienempänä ollu...) ja hiusten väri on tämmönen vaalean ruskea ja ehkä ihan pikkasen punertavan ruskean sävyä... Että mitä väriä näin puun takaa suosittelisit? En mitään vaaleita haluaisi vaan jonkun ihan pienen muutoksen, ehkä sinne punertavan suuntaan... Huomatenkin en ole mikään kovin hyvä tekemään päätöksiä :D aina on hyvä kuulla jonkun mielipide ;) (jonkun muun kun kaverin joka sanoisi; Ihanat! vaikka oksettais ties kuinka paljon...)
Mä nyt en itse mikään ammattilainen hiusten suhteen ole, mutta siis voisit värjätä esimerkiksi samalla tummuusasteella, kun hiuksesi on nyt, mutta sellaisella missä on vivahde punaista. Vaikea tosin sanoa mikä väri sopisi, kun ei ole nähnyt ihonsävyä yms.. Turvallisinta sävyn valinnassa on tietysti käydä kampaajalla, kotivärien kanssa pitää aina muistaa, ettei lopputulos välttämättä ole juuri sen värinen mitä paketin kyljessä. Muuten kyllä omat kokemukseni kotivärjäyksestä ovat pääosin olleet hyviä :)
Lähetä kommentti