perjantai 7. lokakuuta 2011

Materiaalituntemus, vaatehuolto ja säilytys

Vaatteissa tulisi aina huomioida materiaali ja kuinka sitä tulee huoltaa ja säilyttää. Laadukkaaseen tuotteeseen ei kannata sijoittaa suuria määriä rahaa, jos sitä ei aio huoltaa sopivalla tavalla. Materiaalit ja hoito-ohje kannattaa tarkistaa jo kaupassa, samoin kuin olisi syytä miettiä miten tuotteen aikoo säilyttää. On hyvä olla selvillä ainakin yleisimpien kuitujen ominaisuuksista ja huollosta.


Materiaali koostumus on tuotteessa aivan erityisen tärkeä huomioida ja ymmärtää. Nykyään markkinoilla on paljon huonolaatuisia tuotteita, joiden materiaalit eivät kestä kunnolla kulutusta. Laadukkaitakin tuotteita on tarjolla edulliseen hintaan, kunhan vain oppii ensin tunnistamaan laadun. Huonolaatuisempia tuotteitakin voi toki ostaa, mutta niiden kannattaa olla trendituotteita tai esimerkiksi yksittäisiin tilaisuuksiin ostettuja asuja. Kuituihin ja niiden ominaisuuksiin kannattaa tutustua, jotta tietää miten eri materiaalit esimerkiksi nyppyyntyvät, venyvät tai kutistuvat. Vaatteissa on hyvä suosia luonnonkuituja, jotka ovat usein tekokuituja hengittävämpiä ja miellyttävämpiä iholla. Toisaalta synteettisesti valmistetut kuidut antavat joskus paremmat ominaisuudet tuotteelle.

Tuotteiden hoito-ohjeet tulisi aina lukea tarkasti ja niitä tulisi noudattaa, jotta tuotetta ei pilaa huolimattomuudella. Huoltoon liittyy myös materiaalin tunteminen, sillä käsinpesun vaativa villavaate ei esimerkiksi ole niin hankala hoitoinen, jos tuotetta on mahdollista tuulettaa. Vaikka vaatetta käyttäisi harvoin, esimerkiksi juhlamekkoa, tulee siitä silti pitää huolta. Kaunis ja laadukas silkkimekko on nopeasti pilalla, jos sitä ei käytön jälkeen pese vaan antaa hien ja lian haurastuttaa kangasta. Varsinkin kalliimmat ja tarkempaa huoltoa vaativat vaatteet kannattaakin viedä pesulaan. Tuotteiden suojaamista kannattaisi miettiä, esimerkiksi nahkakengät on järkevää suojata kosteutta vastaan, jotta niiden elinikä pitenee.


Vaatteiden säilytyksen miettiminen kannattaa aloittaa siitä, voiko vaatetta säilyttää viikattuna vai tulisiko se saada tangolle roikkumaan. Voimakkaasti rypistyvä materiaali ei välttämättä enää koskaan siliä, jos sitä on säilytetty väärällä tavalla ja annettu ryppyjen syntyä kankaaseen. Toinen asia mikä tulisi huomioida on vaatteiden säilytys esimerkiksi varastossa. Jotkin kankaat ovat alttiita homehtumaan kosteissa oloissa ja toiset taas saattavat olla pilalla koiden jäljiltä.

Pieni keskittyminen vaatteidensa materiaaleihin ja hoito-ohjeisiin helpottaa vaatteiden huoltoa huomattavasti. Kannattaa valita sellaisia tuotteita, joita jaksaa itse huoltaa vaaditulla tavalla tai jotka on valmis pesettämään. Voi olla mielekästä valita samaa materiaalia olevia tuotteita, jolloin huolto helpottuu vaatteiden vaatiessa samanlaisen pesun ja silityksen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä juttu. Käsinpestäviä en osta koskaan (paitsi vahingossa) kun en ole valmis pesemään käsin pyykkejä. Terv. Äippä