sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Behind the scenes


Ajattelimme hieman kertoa mitä niissä kuvauksissa (The Kuvaukset) oikein tapahtui ja miten ne kuvat syntyivät. Kuvituksena on Nitan lähettämiä muokkaamattomia kuvia.


Valokuvaaja Nitalla oli valmiina hyvinkin selkeä visio siitä, minkälaisia kuvia haluaisi. Kuvauksia lähdettiin siis toteuttamaan puhtaasti hänen ajatustensa pohjalta: "Kuvausten idea lähti siitä kun katselin ikkunasta ulos. Oli kevät, joten puissa ei ollut vielä lehtiä, mikä näytti mielenkiintoisen synkältä. Hitchcock murha-mysteeri aiheiset muotikuvaukset olivat pyörineet jo kauan mielessäni, mutta vasta karuja puita katsellessani huomasin löytäneeni juuri sen maiseman, mikä oli mielikuvissanikin. Kuvauspaikaksi valitsin Galleria Gjutarsin lähiympäristön, jota kävin kuvaamassa kuvausta edeltävällä viikolla. Silloin valitsin jo valmiiksi joitakin hyvännäköisiä spotteja. Kuvauspäivään mennessä kuitenkin lehdet olivat jo alkaneet tulla puihin, mikä ei ollut alunperin toivottua, vaikka lopullisissa kuvissa se näyttikin ihan hyvältä."


Ennen kuvauksia tehtiin mallina toimineelle Nialle hiukset ja meikki. Tämän toteutti Riitta, ja ne suunniteltiin Nitan kokoaman kuvakollaasin ja muutamien sanallisten ohjeiden pohjalta.

Hiuksissa oli pienoinen catch. Ne haluttiin myös osiin kuvista auki. Ratkaisuna oli siis hyvin löysä kiharakampaus, joka avattiin ja aukikammattiin myöhemmin.
Niin kampauksia, kuin meikkejä tehdessä tärkeintä on aina hyvä pohja. Nia pesikin hiuksensa edellisenä iltana, koska kampaukset pysyvät parhaiten, kun ne eivät ole ihan juuri suihkunraikkaita. Aluksi aloitettiin laittamalla lämpörullat, joiden pohjatuotteena toimi geelimäinen muotoilusuihke. Latvoihin levitettiin kiiltotippoja huijaamaan kaksihaaraisia. Lämpörullat vaikuttivat noin tunnin. Tämän jälkeen rullat avattiin ja hiukset nostettiin banaanimaiselle nutturalle, joka kiersi korvasta, korvaan. Ylimääräiset hiukset nostettiin kiharalle pään päälle. Lopputulos sai olla mahdollisimman huoleton, joten kampauksessa vältettiin harjan tai kamman käyttöä.

Meikit olivatkin sitten Riitalle hankalemmat. Kun ei ole ihan kauheasti tehnyt meikkauksia, eikä omista minkäänlaista meikkipakkiakaan, niin ulkonäkö suherrettiin sitten Riitan ja Nian meikkilaukun löydöillä. 50-luvun henkisesti Nialle tehtiin vahvat mustat rajaukset ja luomiväreissä käytettiin vaalean ruskean sävyjä perus banaanivarjostuksella. Seuraavaksi tehtiin pohjat. Onneksi Nialla on hyvä iho, joten ei tarvinnut kuin kevyt pohjatuote ja puuteri. Lopuksi vielä varjostukset, poskipuna ja punaiset huulet. Nitan kätköistä löytyi vielä megaripset, joita hän halusi käyttää. Ne pläjäytettiin silmille (ja korjailtiin vielä miljoona kertaa) ja avot! Vamppi, Nia Von Teese oli syntynyt!



Hiusten ja meikin jälkeen saavuimme kuvauspaikalle, josta Nita kertoo hieman enemmän: "Kuvauspäivänä saimme Galleria Gjutarsin käyttöömme, mikä helpotti työtämme, sillä saimme levitettyä niin vaatteet, asusteet kuin kaikki mukanani olleet valot, jalustat, isot jatkojohdot, savukone ym. Itse saavuin Galleriaan jo aamupäivästä laittamaan kaikki valmiiksi. Kävin myös ruokakaupan kautta hakemassa meille eväitä, sillä päivästä tulisi pitkä, koska tarkoituksena oli kuvata hieman hämärässä. Kun olin levittänyt kaiken testasin valot ja savukoneen, sekä otin muutamia koeotoksia. Valoina tuli käytettyä niin normaaleita salamoita, kuin kuumalamppujaki, joita en ollut aikaisemmin käyttänyt."


Kuvien asuihin valikoimme 50-luvun henkisiä vaatteita, halusimme asujen olevan kuitenkin nykyaikaisia. Nita oli kolunnut kirpputoreja etsien sopivan tyylisiä vaatteita, lisäksi käytettiin kaikkien kolmen omista kaapeistaan kaivamia. Vaatteita, kenkiä ja koruja oli kuvauspaikalla moninkertainen määrä kuvissa käytettyihin verrattuna. Jokainen asu koottiin yhdessä juuri ennen kuvan ottamista Nitan ideoiden pohjalta.


Nia ei ollut ollut mallina koskaan aikaisemmin. Kuvaustilanne oli kuitenkin sopiva sekoitus rentoa olemista ja ammattimaista tekemistä, joka helpotti huomattavasti poseeraamista. Kuvausten edetessä kameran edessä oleminen muuttui kokoajan vain helpommaksi ja luontevammaksi.


Aika meni kuin siivillä ja kuvat saatiin purkkiin vasta yömyöhään. Nita kertoo vielä kuvauspäivästä: "Kuvaukset olivat todella hauskat, kuuntelimme musiikkia, napostelimme hedelmiä ja valitsimme yhteisvoimin asukokonaisuuksia. Vasta puolenyön maissa saimme kaikki kuvat purkkiin ja alkoi tavaroiden pakkaaminen ja Gallerian siivoaminen."

Ei kommentteja: