keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Vaatteita tekemällä kohti unelmia

Teksti Riitta, kuvat Nia

Rakastan katsella kauniita vaatteita ja minusta on ihana seurata ihmisiä, jotka osaavat luoda niitä. Olin jo pidemmän aikaan seurannut Riikan tuotoksia ja mielestäni hänellä on ihmeellinen mielikuvitus. Halusinkin tehdä hänestä jutun ja esitellä hänen tuunaamiaan ja tekemiään vaatteita, laukkuja ja kenkiä. Nia lähti mukaani valokuvaamaan vaatteet ja hänkin taisi olla vaikuttunut nuoren tytön lahjakkuudesta. Seuraavassa siis vierailusta:

Olemme päässeet perille Riikan luokse pienen eksymisen jälkeen. Emme kuitenkaan ihan omin päin, vaan Riikka on tullut hakemaan meidät lähtöpisteestämme, bussipysäkiltä. Riikka tervehtii meitä iloisesti ja hymähtelee eksymisellemme. Päällään hänellä on pillifarkut, valkoinen röyhelöinen toppi ja sininen jakku. Hän näyttää todella kauniilta ja tyylikkäältä. Kysyn, onko hänellä päällään mitään omia tekeleitään. Hän sanoo, ettei ole, sillä on varannut kaikki tekeleet meidän kuvattavaksi.
Kuten sanoin aiemmin, olen seurannut Riikan tekeleitä jo muutaman vuoden ajan. Hänen tyylinsä on muuttunut aiemmasta hiphop tyylisistä vaatteista nykyiseen naisellisellisempaan, herkempään ja koristeellisempaan. Yksi mielenkiintoinen piirre hänen tuunaamissaan vaatteissa on muuttaa arkivaatteita usein juhlavammaksi, tekemällä vaatteen muotoon muutoksia, ja koristelemalla erilaisilla koruilla.


Saapuessamme hänen asuntoonsa, huomaamme heti hänen rakkautensa kauniisiin asioihin. Seinällä on hänen lyijykynäpiirroksiaan ja paljon tunnelmakuvia. Pöydillä on ihania pikkutavaroita, mainittakoon kristallinen vanhan ajan luuripuhelin. Asunnossa tulee jotenkin hyvä ja kotoisa olo. Seinällä koristaa teksti: Have a little faith, joka on Riikan lempilause. Hänestä tuntui, että seinä oli jotenkin tyhjän oloinen. Siksi hän maalasi tuon tekstin muistutuksena myös itselleen elämän arvoista.



Mitä sitten Riikka oikein tekeekään? Hän opiskelee pääsääntöisesti hotellivirkailijaksi ja vapaa-ajalla Riikka suunnittelee, valmistaa ja tuunaa vaatteita, kenkiä ja laukkuja. Kaikki alkoi 14-vuotiaana ja rikki menneestä laukusta, jota koristi Marilyn Monroen kuvia. Naapurin rouva auttoi häntä hajoittamaan laukun osiin ja ompelemaan Marilynin kuvat farkkuihin. Tästä lähti Riikan tuunausinnostus. Alussa hän ompeli kaiken vaatteisiin käsin. Vasta puolitoista vuotta sitten hän oppi käyttämään ompelukonetta ja alkoi työstämään vaatteita alusta asti itse. Vaatteet ovat hänelle tapa luoda kauniita asioita. Hän on aina uskonut siihen, että elämästä voi tehdä paremman ihan pienillä muutoksilla, jopa vaatetuksella. Muokkaamalla vaatteesta jotakin erilaista, nousee sen arvo, niin esteettisesti kuin tunnearvoltaan.



Inspiraatio vaatteeseen voi tulla ihan mistä vaan. Joskus se voi tulla jostakin tilanteesta, kankaasta tai vaikkapa biisistä. Riikka mainitsee erään vaatteen, jota hän teki neljä tuntia, soittaen samaa biisiä toistolla. Inspiraatio taas kaapissa lojuneeseen nahkatakin uudistamiseen tuli New Yorkin reissulta. Riikka näki yhdessä kojussa t-paidan, jossa kimalsi Michael Jacksonin kuva. Riikka ajatteli, että paita kimalsi aivan, kuten Jacksonkin oli joskus tehnyt ja näki silloin ajatuksissaan kuvan koristamassa nahkatakkiaan. Riikka teki ostopäätöksen heti ja toi paidan Suomeen.  Kotona hän sitten yhdisti Michaelin kuvan nahkatakkiin ja lisäili vielä muutamia vanhoja ketjuja. Vanha nahkatakki oli saanut uuden ilmeen ja siirtyi kaapin nurkasta käyttövaatteeksi.






Joskus Riikka tekee vaatteen itse alusta loppuun saakka, joskus tuunaa vanhan tuotteen uuteen uskoon. Hän keräilee kirpputoreilta ja matkoilta koruja, joista hän sitten työstää vaatteisiin koristeita. 
Haaveet ja unelmat ovat osana Riikan elämää. Unelmat ovat hänen mielestään tärkeitä ja elämässä täytyy myös tavoitella niitä kohti. Vaatteiden tekeminen onkin unelmointia. Yksi hänen haaveistaan on tehdä joskus rakkaasta harrastuksesta ammatin. Toinen voi olla niinkin yksinkertainen, kuin tehdä ja pukeutua haaveilemaansa mekkoon. Kun kaupasta ei löydy mieleistä vaatetta, voi sen tehdä itse.
Riikka luottaa intuitioon niin vaatteissa, kuin elämässäkin. Nykyisen asunnon hän hankki, sen jälkeen kun hän oli eksynyt kyseiselle kadulle ja hänelle oli tullut vahva tunne, että haluaisi muuttaa sinne. Inspiraatio taas yhteen hänen tekemistään mekoista tuli, kun hän sopi klubi-illasta ystävänsä kanssa. Riikka kuvitteli tilannetta etukäteen ja hänen vaatteensa ilmestyi ajatuksiin. Juuri sellaiseen hän halusi pukeutua, ja päätti siis tehdä sellaisen.






Vaikka Riikka mainitsee, ettei hän seuraa trendejä, ajan vaikutukset näkyvät vahvasti hänen vaatteissaan. Tällä hetkellä hän työstää paljon pitsistä. Äidin vanhoista verhoista saatiin idea vaaleaan pitsimekkoon. Vaate on muotoiltu suoraan vartalolle ja osittain ommeltu käsin. Mekko sai helmikoristeet Lontoon tuliaisista.


Vaaleanpunainen mekko mustalla trikoo-yläosalla sai muutosta, kun Riikka halusi tehdä mekosta herkemmän. Hän irroitti yläosan ja yhdisti siihen Lontoosta löytämänsä läpikuultavan paidan.
Riikka on kiitolllinen tekemistään vaatteistaan ja onnistumisen jäljen hän näkee heti pukeutumalla tuotokseensa. Riikasta onkin sanoinkuvaamattoman hieno tunne saada valmiiksi jotain omaa, ja pukeutua uniikkiin vaatteeseen, jota kellään vastaantulijalla ei ole päällä.



Mustaa pitsipuseroa Riikka kutsuu sydänsurupaidaksi. Tarina puseron takana jääköön ikuiseksi salaisuudeksi, mutta pusero oli löytö Uffilta, johon Riikka avarsi kaula-aukkoa ja kiinnitti siihen Lontoosta löytämän tukkapannan koristeet, sekä koristeita vanhasta juhlapuvusta.


Riikka suunnittelee ja valmistaa vaatteensa ensisijaisesti itselleen, mutta on huomannut, että muutkin ovat kiinnostuneita hänen tekeleistään. Riikan vaatteita voikin käydä kyselemässä Helsingissä sijaitsevasta vintage vaatteita myyvästä Ruuturouvasta. Riikka on myös lähdössä kokeilemaan siipiään Pariisiin, kauppaamaan vaatteitaan siellä.
Tulevaisuuden suunnitelmissa ovat liiketoiminnan laajentaminen  ja opiskelut vaatetusalan parissa. Nyt hän haluaa kuitenkin hotellivirkailijan opiskelut olevan ykkösasia elämässään ja vaateharrastuksesta voi lähteä kehittämään ammattia vasta myöhemmin. Hänen haaveena onkin ensin muuttaa New Yorkiin ja lähteä hakemaan kokemuksia, ja toteuttamaan unelmiaan siellä.

Kaikkia kuvissa olleet vaatteet ovat myytävänä. Niitä voi tiedustella sähköpostin runwaytohell@gmail.com kautta. Lisää Riikan tekeleitä voi myös käydä ihailemassa osoitteessa http://lifehasfaith.tumblr.com/.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

WAUTSI WAU :-)