torstai 19. toukokuuta 2011

System of a Down

Ajattelin hieman kirjoitella musiikista. On vain niin paljon helpompi kirjoittaa vaatteista ja kuulumisista, kun niistä tietää paremmin ja niitä on helpompi pukea sanoiksi. Musiikista puhuttaessa tulee helposti sellainen tunne, ettei tiedä mistään mitään, jos ei tiedä aivan älyttömästi. Tämä johtuu varmastikin siitä, että kaveripiiriini on vuosien varrella kuulunut niin monta musiikille elävää ihmistä..? Eli tästä ei ehkä maailmaa järisyttävä teksti tule, mutta yritän nyt vähän valottaa musiikkimakuani, aloittaen System of a Downilla..


System of a Down on amerikkalainen bändi, jonka kaikilla jäsenillä on armenialaiset sukujuuret. Bändin musiikissa minua viehättää eniten se, että se on erittäin vaihtelevaa. Yhden kappaleen eri osat saattavat olla tyyleiltään hyvinkin erilaisia ja eri biiseissä voi olla käytettynä vaikutteita todella erilaisista musiikkityyleistä. Vaikka biisit ovatkin hyvin erityylisiä, niissä on kuitenkin todella voimakas oma leima. SOAD on ainoa bändi, jota ole harkinnut lähteväni ulkomaille katsomaan. Heti tämän päätöksen jälkeen se sitten tietysti jäi "määrittelemättömän pituiselle tauolle", mutta, mutta.. PROVINSSI 2011! Sinne oli siis pakko ostaa lippu heti ensimmäisenä päivänä, kun ne tulivat myyntiin, ettei vaan jää näkemättä :)


Tutustuin bändiin tosiaan siis joskus yläaste aikoina, kun kaverini sitä minulle soitti. Biisi, jolla innostus aloitettiin oli Spiders, System of a Down -levyltä. Aika pian hankin levyhyllyyn kyseisen CD:n. Pidän levystä kokonaisuudessaan erittäin paljon, mutta jos joitain suosikkeja pitäisi tähän nostaa, niin TOP 5 olisi: Peephole, Sugar, Suggestions, Spiders, Suite-Pee.


Toinen julkaistu albumi, Toxicity, löysi tiensä CD-kokoelmiini samoihin aikoihin ensimmäisen kanssa. Kyseinen albumi on ehkä suosikein kaikista. Tältä levyltä on todella vaikea valita parhaimmistoa, koska niitä on oikeasti niin paljon, voiko listata kaikki 14? No, koitetaan valita.. Eli TOP 5 voisi olla: Chop Suey!, Needles, Atwa, Deer Dance, Toxicity.


Ostin tottakai myös Steal This Album:in, kun se kauppoihin tuli, mutta en siitä niin paljoa innostunut kuin edeltäneistä. Eikös se olekin osittain koottu vanhemmista, muilta levyiltä pois jääneistä kappaleista..? Toki siltäkin löytyy erittäinkin hyviä biisejä. Onkohan SOAD:illa yhtään oikeasti huonoa biisiä..? hmmm.. TOP 5 tältä levyltä olisi nopeasti valittuna: Roulette, Highway Song, Innervision, Ego BrainMr. Jack.


Viimeiset kaksi levyä muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Levyistä julkaistiin ensi Mezmerize, jota sitten puolta vuotta myöhemmin seurasi Hypnotize. Kirjoitellaan niistä nyt sitten yhdessä. Niiden musiikki on huomattavasti "erikoisempaa" kuin aiemmilla levyillä, mutta se on myös jollain tavalla helppo kuuntelullisempaa. Pidän kyllä viimeisimmistäkin albumeista, mutta aivan ehdottomasti suosikki albumini ovat kaksi ensimmäistä. Mezmerizen TOP 5: Violent Pornography, B.Y.O.B., This Cocaine Makes Me Feel Like I'm on This Song, Radio/Video, Question! Hypnotizesta täytynee sitten valita TOP 5:een: Vicinity of Obscenity, Hypnotize, Holy Mountains, Stealing Society, Tentative.


Tärkeä nippelitieto elämästäni on ehdottomasti se, että Daron nimi tulee kitaristi Daron Malakianin nimestä :)


Jos minulta kysyttäisiin musiikkimaustani ja saisin nimetä vain yhden bändin, sanoisin aika varmasti SOAD:n. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan ja Riitta varsinkin aloittaa nyt kuuntelemaan 24/7, että jaksaa sitten intoilla tätä provinssissa :)

Tässä oli sitten ihan liian pienessä pähkinänkuoressa SOAD..

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva musajuttu. En sitten ehtinyt lukaisemaaan tekstiäsi, vasta kuin nyt. Potilas on ominut netin 24/7