lauantai 26. maaliskuuta 2011

Oman vartalon, värien ja tyylin mukaan pukeutuminen

Tässä tulee nyt sitten se ensimmäinen osa tätä pukeutumisopastusta :)

Pukeutumisessa tulisi aina ottaa huomioon se miltä vaatteet näyttävät omalla vartalolla ja omien värien kanssa. Kolme tärkeintä asiaa vaatteita valittaessa ovatkin, kuinka vaate sopii omalle vartalotyypille, imarteleeko väri omaa väritystä ja tietysti myös onko vaate omaan tyyliin sopiva ja itselle mieluisa. Oikeanlaisten vaatteiden valitseminen helpottuu huomattavasti, kun tiedostaa miksi jokin vaate näyttää hyvältä ja miksi toinen taas ei. Kannattaakin miettiä ajan kanssa millaisen lopputuloksen tahtoo vaatteilla saavuttaa ja miten se onnistuu. Kun tietää mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota, oppii pikkuhiljaa automaattisesti valitsemaan itselle sopivia asuja.

Vartaloita on yhtä monta kuin on ihmisiäkin, mutta niitä pystytään jakamaan eri vartalotyyppeihin. Vartalotyypit ovat suuntaa antavia, eikä niihin tule suhtautua liian vakavasti. Vartaloa tulisi tarkastella kriittisesti, mutta sekä positiivisia, että negatiivisia asioita huomioiden. Yleinen kauneusihanne ei välttämättä vastaa omaa kauneusihannetta, eikä yleistä kauneusihannetta ehkä ole mahdollista saavuttaakaan. Pukeutumisessa tulisikin aina ottaa huomioon oman vartalon hyvät ja huonot puolet, mitä itse haluaa korostaa ja mitä piilottaa. Kun vartalo on kokonaisuudessaan kartoitettu voidaan miettiä millaisilla vaatteilla vartalo verhotaan. Ongelmakohtia voidaan joko peittää tai katse voidaan suunnata niistä pois korostamalla parempaa kohtaa vartalossa. Joskus joidenkin virheiden peittäminen ei saa aikaan harmonista lopputulosta, jolloin kannattaa harkita voisiko sitä ennemmin korostaa. Yksiselitteisiä sääntöjä ei ole, eikä pukeutumista kannatakaan ottaa niin vakavasti.


Vartalon lisäksi tulisi selvittää omat värinsä ja se millaiset värit itselle sopivat. Värianalyysissä kartoitetaan muunmuassa henkilön ihon, silmien ja hiusten väri, joiden pohjalta määritetään henkilön värityyppi. Värianalyysit ovat olleet käytössä jo kauan, mutta niihin tulisi kuitenkin suhtautua kriittisesti. Uusi hiusten väri saattaa muuttaa värityyppiä samoin esimerkiksi vanheneminen ja elämäntavat muuttavat omia värejä. Haluttu lopputulos ei muutenkaan välttämättä kohtaa värianalyysin tavoitteen kanssa. Joku esimerkiksi haluaa korostaa värivalinnoillaan ihon kalpeutta, vaikka toisilla väreillä ihon lämmintä sävyä voisi tuoda kauniisti esiin. Perusperiaate värien valinnassa on se että tulee valita värejä, jotka saavat omat värit näyttämään kauniilta ja joista itse pitää. Värin sopivuuteen vaikuttaa myös omat mieltymykset ja oma persoona. Vaikka vaaleat luonnonläheiset värit sopisivat omalle iholle parhaiten, ei niitä kannata käyttää jos ei tunne oloaan kotoisaksi niissä. Esimerkiksi musta on väri joka sopii vain harvalle, mutta johon moni mielellään pukeutuu. Epäsuotuisaakin väriä voidaan käyttää, mutta silloin tulisi käyttää esimerkiksi kasvojen lähellä sopivampaa väriä, vaikka huivin muodossa. Värien valinnassa kannattaa käyttää mielikuvitusta, liiallinen täydellisyys ja harmonisuus näyttää helposti tylsältä. Epämieluisaan väriin pukeutuessa, ei aina tunne oloaan kotoisaksi ja värin vaikutus ei silloin näy lopputuloksessa toivottavana.


Oma tyyli olisi hyvä selvittää itselleen, millaisia vaatteita useimmiten käyttää ja millaisia haluaisi käyttää. Tyylianalyysejä tehtäessä usein nimetään jokin tietty tyylityyppi, mikä on lähellä omaa pukeutumista. Sen pohjalta on helpompi hankkia lisää samantyylisiä vaatteita. Vaatteiden hankkiminen helpottuu lisää, kun oppii näkemään yksittäiset vaatteet yhdistettynä oman tyyliseen asuun. Kannattaa myös miettiä, onko nykyinen tyyli sellainen mistä oikeasti pitää vai onko siihen vain ajautunut. Ei kannata ostaa tyylinsä mukaisia vaatteita, jos ei oikeasti tunne oloaan niissä kotoisaksi, vaan silloin tulisi miettiä mikä tyylityyppi olisi itselle mieluisin. Tyylityyppi voi myös kehittyä ja muuttua ajan myötä, eikä siksi kannatakaan aina palata alkuperäiseen analyysiin vaan tulee ostaa vaatteita sen hetkiseen vaatekaappiin sopiviksi. On hyvä sopivin väliajoin miettiä omaa pukeutumistaan ja määritellä tyylinsä uudelleen. Vaatteiden kokeileva yhdistely voi myös olla erittäin hauskaa ja se saattaa nostaa oman tyylin uudelle tasolle.

Vaikka hyvä pukeutuminen voidaan pilkkoa palasiksi ja sitä pystytään tutkimaan erillisten osa-alueiden kautta, kannattaa aina katsoa valmista asukokonaisuutta. Tärkeintä ei ole se, onko kokonaisuus sääntöjen mukainen, vaan että se on itselle mieluisa. Säännöt vain antavat pohjaa ja suuntaa, jonka päälle jokainen itse rakentaa vaateidentiteettinsä ja unelmaminänsä. Kauneus lähtee kuitenkin aina omasta itsestä, siitä mikä tuntuu hyvältä.

3 kommenttia:

-didi- kirjoitti...

Oooh, tällaiset ovat hyviä :)

Nia kirjoitti...

Hyvä että miellyttää, sillä lisää on tulossa :)

Anonyymi kirjoitti...

Lyhyesti ja ytimekkäästi koottu juuri ne oleelliset asiat.Hyvä !!!